VŠECHNY MÉ ZÁPISKY

Volala mi známá, že četla můj blog a je nadšená. Jen neví, jestli je to víc k smíchu nebo k pláči.
Ale i tak mě obdivuje za to, jak hezky umím ty články vymyslet.

Moje milá a případní další obdivovatelé, já si to nevymýšlím, já jen vzpomínám.
 

Dneska ráno jsem musela zajet pro pečivo a trenýrky. Zvolila jsem Tesco, kde by mohlo být obojí. No a protože mě syn vytáhl z postele v půl třetí a už mě tam nevrátil, z podstatné části nákupu mám okno. A taky květináč, labuť a bagr.
Ale to nejdůležitější si pomatuju.
Když jsem s mým těžce absolvovaným nákupem mířila...

Učitel

03.05.2022

Musím se pochlubit, že jednu z nejužitečnějších věcí v mém životě mě naučil můj syn.
Musím se ale také nepochlubit, že jeho vyučovací metody jsou v rozporu se všemi principy moderní pedagogiky a vlastně i v rozporu s principy pedagogiky Jana Ámose Komenského, kterou syn asi špatně pochopil a místo "škola hrou" se řídí heslem "škola ránou".

Dobrá zpráva

27.04.2022

Pro všechny rodiče, jejichž dítě je také posedlé Mickeyho klubíkem, pro všechny rodiče, kteří ve dne v noci dlouhé hodiny poslouchají pištivé hlasy Mickeho a Minnie, pro všechny rodiče, co dokáží zpaměti odzpívat a odříkat všechny díly všech řad ve všech nadabovaných jazycích, pro všechny rodiče, kteří volají: "Heeeej Ouuuuškooooo!" pokaždé, když...

Čas na léky

12.04.2022

Čas na medikaci jsme prostě nepoznali. Zřejmě proto, že díky adrenalinu jsme to nějak dávali.

Sedím naproti výchovné poradkyni v ředitelně základky a už hodinu jí vysvětluju, že jediný, co od školy chci, je schválení individuálního studia a učitele, co má rád dobrodružství a bude si chtít jednou za půl roku doplnit dávku adrenalinu a syna přezkoušet. A taky že jestli budu muset moje děťátko přitáhnout na zápis, tak nebudu ochotná platit...

Duben

01.04.2022

Je duben - měsíc porozumění autismu.

Včera večer jsem si za zvuků šplouchání, jekotu a štěkotu jen tak lebedila v posteli, zatímco manžel se věnoval synově večerní hygieně. V tom se rozlítly dveře od koupelny, na hlavu mi skočilo mokré štěně s napěněnou houbou v tlamě, pod peřinu mi rychle zalezlo mokré nahaté dítě s obojkem v puse a za nimi se zjevil celý mokrý oblečený...

Myšlenky

28.03.2022

Je to pár dní, co jsem četla na FB příspěvek o tom, jak v uprchlickém centru přijímali pětiletého chlapečka s nízkofunčkním autismem v tričku od krve. Ta krev byla jeho mámy, kterou zabili, když s ním utíkala před válkou.

Poprvé

24.03.2022

Mám v knihovně knihu s názvem Všechna moje poprvé. Mám v ní nalepený snímek z ultrazvuku, datum narození, datum prvního úsměvu, prvního zubu a prvního lezení. Potom, co mému dítěti vyrostl první zub a začalo ovládat své končetiny, nadepsané kolonky vůbec nedávaly smysl.

Místo prvního slova jsem dostala první facku.

Nenávist

10.03.2022

Autismus mého dítěte má mnoho těžkostí, se kterými nelze nic moc dělat. Na psychoterapii jsem se dozvěděla, že je můžu nenávidět nebo je přijmout a přizpůsobit se jim. Že není nutné tyhle těžkosti milovat nebo uctívat. Jen přijmout.

Štěně

02.03.2022

Náš obrovský obrovsky flegmatický pes nás navždy opustil. Zvažovali jsme, zda si pořídíme dalšího velkého vycvičeného psa, asistenčního psa nebo malé pokojové štěně. Po dlouhém studování všech možných článků o soužití autistů a psů jsme se rozhodli pro třetí možnost.

(E)MOC(E)

26.02.2022

Tenhle článek měl původně být o dítěti s autismem a jeho emocích. Měl začínat větou, že každý člověk má emoce. Jenže jsem nemohla psát dál.

Když jsem poprvé slyšela, že můj syn má poruchu autistického spektra, chtěla jsem nahlédnout do budoucnosti. Chtěla jsem vědět, jaký život povedeme. Chtěla jsem pochopit. Uklidnit. Chtěla jsem vědět, že se budoucnosti vůbec dožijeme.

Odpověď

14.02.2022

"Já vlastně už nevím, jestli si můžu věřit. Jestli už mi náhodou nepřeskočilo. Sama sebe nepoznávám. Měním se tak rychle, že si toho ani nestíhám všímat. Reaguju jinak, hodnotím jinak, mám jiný názory. S manželem si nerozumím, s nikým si nerozumím. Ani s našima, ani se ségrou. A kamarádi? Žádní už nejsou. A v práci to je taky katastrofa. Včera...

Posledních pár dní se řeší, že všichni lidi můžou konečně svobodně do hospody. Jako vážně? Moderátorka s předsedou senátu vážně řeší, že lidi můžou do hospody?A reportáž s tatínkem, jehož rodina není očkovaná a konečně může s dětmi do hospody?

Jaké to je?

04.01.2022

O Vánocích mi napsal jeden mladý muž na spektru a ptal se mě, jaké to pro mě je být mámou autisty. Dlouho jsem nevěděla, co na to napsat, protože jsem si zakázala odpověď, že se to nedá jen tak vysvětlit.

Autianimátor

31.12.2021

Počasí bylo spíš jarní, všude mlha, déšť, sníh tál doslova před očima, a proto většina hostů zůstávala v hotelu a spoléhala na animátory.

Reality check

28.12.2021

To, co můj psycholog nazval reality check. Nesnáším to, protože se mi to stane vždy, když jsem ve své bublině docela spokojená a myslím si, že si konečně žiju trochu hezky.

Koledy

20.12.2021

Chtíc aby spal - To je v podstatě synonymum k mému mateřství.

Většinu mého života probíhaly všechny štědré dny velice podobně a velice klasicky, a přesto jsem se na ně tak těšila.

Na ty rozsvícené stromečky na zahrádkách, na vanilkové rohlíčky, na zapalování adventních svíček, na ryby ve vaně, na koledy v kostele a samozřejmě i na dárky od Tebe.

UFO pohled

07.12.2021

Tuhle radu jsem dostala na své psychoterapii. Měla jsem tak zkoumat svoje emoce. Jako ufon, který ty emoce vidí úplně poprvé a nic o nich neví. Má zkoumat jejich sílu, jejich prožívání, jejich případný tvar a fyzické důsledky, co způsobují v mém těle.
V prožívání emocí jsem dlouho měla problém a dlouho jsem se to učila a nakonec...

Právě venku chodí Mikuláš se svými nebeskými a pekelnými kamarády.
Na tento magický den jsem slíbila zveřejnění výsledků ankety Riskantní rada rodičům.

A tady máme vítěze: