VŠECHNY MÉ ZÁPISKY

Volala mi známá, že četla můj blog a je nadšená. Jen neví, jestli je to víc k smíchu nebo k pláči.
Ale i tak mě obdivuje za to, jak hezky umím ty články vymyslet.

Moje milá a případní další obdivovatelé, já si to nevymýšlím, já jen vzpomínám.
 

Od soboty můj syn marodí.
Od soboty mám na těle 22 nových modřin, a to mu ještě dost sil ubírá horečka.
Od soboty mám na duši určitě víc než 22 nových traumat, a to mi psychiatr zvedl večerní dávku antidepresiv.
Od neděle mám zapnutou televizi.
Od neděle se těším, že ve čtvrtek ministr Jurečka zařadí mou...

Taky jako rodiče autistických dětí nepřiměřeně často slýcháte, že Vaše dítě nevypadá jako autista?

Zatímco staré pověsti české, řecké, egyptské a mezopotámské celkem dobře chápu, ty autistické mi dávají pořádně zabrat. Přitom autismus znám mnohem líp než Mezopotámii, Egypt, Řecko a dokonce i líp než Česko.

Jako máma ještě nediagnostikovaného miminka jsem dostala snad stovky absurdních rad.

Diktát

25.01.2024

Na život před narozením mého syna si vzpomínám velice mlhavě. V noci jsem si ale velice konkrétně vzpomněla na svoje školní léta, která bych v mém autismem a depresí změněném vnímání času zařadila přibližně do období pravěku.

Stručný mix

11.01.2024

Na jednom charitativním festivalu jsem se neplánovaně ocitla na pódiu a moderátorka mi vrazila mikrofon s otázkou: "Jaké to je, když se Vám narodí dítě s tak těžkým autismem?" a pohledem na kapelu, která se za mnou připravovala na své vystoupení, mi jasně naznačila, že mám být stručná.
No, píšu o tom na svém blogu už dva roky, žiju...

Na sítích, ale i v komentářích seriózních deníků a rádoby nezávislých novin často čtu, že petardy jsou pro retardy.


Rodiče nespavých autistů se jistě nediví, že jsem pro spánek svého dítěte ochotná udělat cokoliv. Cokoliv, co nabízí i sebemenší naději na jeho, a tedy i moje usnutí. A i když spolu s autismem jsem ztratila naději na spoustu věcí, naděje na celou noc v říši snů mě neopustila ani po téměř devíti letech nočního bdění.

Potom, co jsem se synem absolvovala přezkoumání jeho zdravotního stavu před posudkovou komisí Ministerstva práce a sociálních věcí, jsem několik dalších dní uvažovala nad tím, jestli nám to celé stálo za to.

Jaká slova

27.10.2023

Na gymplu jsme si rozuměly i beze slov. Kámošky na život na smrt. Jenže pak se ten život stal.

Milí politici

05.10.2023

Po nešťastných výsledcích slovenských voleb jsem si po šťastném výsledku mého covid testu zalezla do postele a pustila si pár politických diskuzích, abych se zorientovala v tom, co se to sakra ve světě normálních lidí děje.

Nejen kamarádovi mého manžela, ale všem dalším známým i neznámým, co ke mně pronesli stejnou větu, snad pomůžu pochopit ještě jednu důležitou věc. Kdyby Vaše dítě bylo takové jako to moje, určitě byste ho nedali. Nikomu a nikam!

Pohybuje se bez pomoci a umí si doručit lžíci s jídlem do úst, takže to podle posudkové komise rozhodně není osoba plně závislá na péči.

Sebereflexe

13.09.2023

Myslím, že pravidelní kolemjdoucí jsou už celkem zvyklí, že na ně u našeho plotu štěká rozzuřený pes a rozjařený autista.
Myslím, že pravidelní kolemjdoucí ví, že v létě se zvyšuje pravděpodobnost, že na ně u našeho plotu bude štěkat rozzuřený pes a rozjařený nahatý autista.
Náhodní kolemjdoucí neví, a tak se obvykle změní v civící stojící a...

Když byly synovi tři roky, měla jsem zajímavý rozhovor s jednou zahraniční ABA terapeutkou. Ač nemluvila dobře česky a já jsem nechápala dobře česky, protože jsem za ty tři roky spala dohromady asi tři dny, musím se pochválit, protože jsem z toho dlouhého rozhovoru pochopila celou jednu větu. Poradila mi, abychom syna i přes jeho náročné chování...

Tak jak jsem víceméně čekala, v požadavcích na žáky první třídy základní školy syn i přes svůj individuální plán ve všech předmětech neprospěl.
Díky tomu a dvěma lékařským zprávám s důrazem na diagnózu mentální retardace, můžeme dle pedagogickopsychologické poradny teprve nyní syna přihlásit do speciální školy.
Ráda bych si zapsala něco o tom, jak...

Rozhovor

20.06.2023

Poslední dvě noci jsem se skoro vyspala a vzácně mě nic nebolí, tak to bych mohla zkusit zareagovat i celou větou, když se ta pokladní tak mile snaží o rozhovor...
"Ano, mám to pro syna," odpovím a usměju se.
"A kolik mu je?"
"Osm."
"A to ho baví takovéhle hračky? Já ani nevím, že takovou blbost prodáváme."...

Life hack

07.06.2023

Škoda, že můj syn nemá sociální sítě. Jeho život zjednodušující zlepšováky, na sítích zvané life hacky, by mu podle mě velmi brzo zajistily statut autinfluencera. Ten poslední se mu tedy obzvlášť povedl!

Před pár dny dostal virózu a stalo se něco nevídaného. Ztratil hlas.

Ačkoliv nemluví, v podstatě nezavře pusu - houká, výska, křičí, brouká...

Den dětí je pro mě velice zvláštní, slovy nevysvětlitelný den.
Moje dítě ho totiž může slavit každý rok bez ohledu na svůj věk.
Moje dítě se ale taky žádného Dne dětí není schopné zúčastnit.
A když mu navrhnu nějakou komorní oslavu, hru, hudbu či dort, vrhne se na mě a beze slov mi vysvětlí, že si s ním nemám zahrávat. ...

Maminka je

16.05.2023

Ke Dni matek jsem si nadělila sebetrýznění v podobě sledování sociálních sítích.
Kromě prohlížení něžných fotek a videí dětí, co mamince nesou nezmuchlané, neroztrhané, nerozkousané, asistentkami nevyrobené přáníčko, a objímají ji, aniž by ji přitom držely pevně pod krkem nebo ji rvaly vlasy, jsem ještě poctivě četla elegantním písmem napsané texty...

Ikona

04.05.2023

Syn před pár dny oslavil osmé narozeniny.
Už holt není malé kudrnaté krvelačné batole.
Je to mnohem komplikovanější tvrdohlavý nervák s módním a ležérně zubatým sestřihem, který jsme naposledy zvládli pouze za dvanáct minut vztekání, deset minut řevu, krátké sebepoškozování, delší mámypoškozování, demonstrativní ostříhání zadní poloviny psa a...

Pohádka

26.04.2023

Za sedmero obcemi, za patero kopcemi a před více než dvacatero rokami žila byla svobodná holka, která se chystala na bál. Celý den měla na hlavě víc natáček než v hlavě rozumu. Svou bezchybnou pleť pečlivě zakrývala levným makeupem snad tři hodiny. Své dlouhé nehty lakovala módní černou barvou. Na své jemné nožky nazula z tvrdého polyesteru...

Dovolená

06.04.2023

Syn nastoupil na pětidenní pobyt v respitním centru, a tak jsme v rámci utužení našeho od lásky k rozvodu věčně se potácejícího manželství vyrazili s manželem na dovolenou.

Vzkaz za zeď

29.03.2023

Před časem mi jedna maminka napsala, že autismu je jako za zeď, za kterou je dítě, ke kterému nemůžete.

Podle mnoha profilů a skupin na sociálních sítích bych k autismu měla mít velmi romantický, velmi obdivuhodný, všepřijímající a všeobjímající vztah.
Autismus v jejich podání vypadá většinou takto: